Дора Янкова: През 2016 г. държавата ще отдели най-малко средства за общините от 1989 г. насам

Дек 06, 2015 Новини БСП 0 1324

Донка Михайлова: Поемаме ангажименти за честна и открита политика и поносими данъци

„Проблемите на общините, които ние поставихме при гласуването на Закона за Бюджета за 2016 г., бяха обсъдени и на семинара и бяха препотвърдени от кметовете социалисти“. Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова по време на предконференция след края на семинара на левицата в Боровец. Тя обяви, че парите, отделяни за общините през идната година, са най-малко след 1989 г. и са 2.6 млрд. лв. Янкова обясни още, че от тях 20 милиона са отделени за местни дейности и 160 млн. за държавните дейности, в които влизат и заплатите на учителите и за увеличението на МРЗ от 380 на 420 лв. „Със Закона за Бюджета ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се опита да внесе регулация за политиките към общините, но нямаше чуваемост от страна на управляващите. Ние предложихме и 1.5 млрд. лв. да бъдат включени в публично-инвестиционен фонд и да бъдат разпределяни за политики, а не на калпак, но и това беше отказано“, припомни още народният представител. Тя добави, че народните представители от БСП ще продължат да работят отново по това тяхно искане.  Янкова обяви, че депутатите от левицата ще поканят министър Бъчварова, финансовия министър, министъра на околната среда и водите, за да да ги убедят да отделят пари за превенция на бедствия и за почистване на речните корита.“ Кметовете поискаха и да не бъдат притискани при получаването на парите от бюджета и при получаването на средствата от изравнителната субсидия, които за 2016 ще се получават 4, а не 2 пъти както до сега“, каза още тя.  Дора Янкова добави, че се е получила и информация за места, където учителите няма да получат 100% от увеличението на своите заплати, а половината от него.“Това са все тревожни тенденции, които ще контролираме строго. Длъжни сме да го направим в името на справедливостта“, категорична бе тя. 

Донка Михайлова: Поемаме ангажименти за честна и открита политика и поносими данъци

„Левите стандарти са първата въведена рамка за политика, с която ние, кметовете, които успешно се справихме с предизвикателствата пред Местни избори 2015, спечелихме доверието на хората“, това обяви кметът на община Троян и член на ИБ на БСП Донка Михайлова.  Тя обясни, че участниците в семинара са говорили за това как да преведат своите ангажименти на езика на обикновените хора и да въведат практики, които да създадат профил на лявата политика в местната власт. Михайлова заяви, че сериозно внимание  е било отделено на един от най-тежките проблеми, които в най-голяма степен вълнуват българите, а това е заетостта и намирането на работа. „Обсъждахме бъдещето и настоящите проблеми на общинските дружества и предприятия сред тях са и общинските ВиК дружества, които като че ли са обречени на национализация“, каза още тя. Всички кметове изразиха своята тревога относно проблема и затова, че в тези общини цената на водата ще бъде рязко увеличена. Михайлова подчерта, че е са били осбъдени още  откриването на фермерски пазари по места, които да стимулират местните земеделски производители; включване на хората в неравностойно положение; съдбата на общинските болници и отговорностите за училищното образование. „Тези наши ангажименти отразихме в Политическо заявление на представителите на БСП в местната власт, като поемаме ангажимент да бъдем гарант за демократичните процеси в общините на територията, на които ние работим. Поемаме и ангажименти за честна и открита политика и поносими данъци, защото българските граждани очакват от нас точно това“, заключи Донка Михайлова.

 
Владимир Георгиев: Държавата да отпуска повече пари за общинската инфраструктура

 „Едно от предложенията по време на семинара беше ние, кметовете представители на БСП, да се срещнем с министри от кабинета, защото на местно ниво имаме чувството, че държавата не ни чува в много отношения“. Това заяви кметът на Самоков Владимир Георгиев по време на пресконференцията. Той добави, че голям проблем за тях е инфраструктурата, защото за дадени областни пътни управления има пари, за други не, а по думите му общините, през които не минават магистрали или първокласни пътища, инфраструктурата е занемарена. „Ние трудно можем да решим проблемите, които хората поставят пред нас, при положение, че Вик дружествата се приватизират,областните пътни управления не дават предложения за решаване на  проблемите в инфраструктурата“, категоричен бе Герогиев. Кметът на Садово Димитър Здравков заяви, че представителите на БСП в местната власт настояват в бюджета да бъдат включени средства за поддържане на общинската пътна мрежа, тъй като при бедствия общините са оставени да се оправят сами. „Ако държавата целенасочено отделя пари за това и ги предоставя на общините и басейнова дирекция, ще има видим резултат в кратки периоди от време“, категоричен бе той. Здравков обясни, че тогава няма да се стигне до абсурдната ситуация при наводнение да няма виновни. „Идеята, която ние предлагаме, може да бъде обсъдена и да се направи приемлива и за правителството“, завърши той.